גופים פטורים מארנונה
סיקור פסיקה
מאת: טל יצחק-אזרואל, עו"ד
במסגרת טיפולי בחיובים עירוניים המושתים על גופים וארגונים, הייתי מסוללי הדרך בכל הנוגע לסוגיית הארנונה המושתת על גופים פטורים, עפ"י פק' מיסי עירייה ומיסי ממשלה (פיטורין) 1938 (להלן: "פקודת הפיטורין").
בין היתר, טיפלתי עבור קופות החולים בנושא הפטור מארנונה עפ"י הוראת סעיף 5 (ז) לפק' הפיטורין. יובהר כי לא מדובר בפטור מוחלט מארנונה אלא בארנונה מופחתת בשיעור של 33%.
בעניין עת"מ 3863-03-10 מכבי שירותי בריאות נ' עיריית לוד ואח', מיום 6.8.2010 (פורסם בנבו), אשר טופל על ידי, התקבלה הטענה כי מחסן לוגיסטי המשרת את קופת חולים מכבי, חוסה תחת הפטור לו זכאית מכבי, על אף שלא מדובר במרפאה עצמה בה ניתן השירות הרפואי בפועל.
יצויין כי במהלך השנים, הושגו עבור קופות החולים החלטות שיפוטיות נוספות גם בנושא של השבת תשלומי ארנונה מוסווית ששולמו בתקופה בה קופות החולים היו פטורות לחלוטין מתשלום זה. ראו נוספות לדוגמא: ת.א (ת"א) 1287/04 קופת חולים לעובדים לאומיים של הסתדרות העובדים הלאומית בארץ ישראל נ' עיריית תל אביב יפו, מיום 18.3.2009 (פורסם בנבו)), (ת"א) 34-12-07 קופת חולים לעובדים לאומיים של הסתדרות העובדים הלאומית בארץ ישראל נ' מנהל הארנונה בעיריית תל אביב-יפו, מיום 14.10.2010 (פורסם בנבו), והחלטת ועדת ערר לענייני ארנונה בערר מס' 140004900, קופת חולים לעובדים לאומיים נ' מנהל הארנונה בעיריית תל אביב-יפו, מיום 11.10.2012 (לא פורסם).
לאחרונה, נוספה החלטה חשובה לשורת הישגים אלה:
כוונתי להחלטת וועדת ערר לענייני ארנונה שליד עיריית ת"א, שניתנה בעניין קופ"ח לאומית נ' מנהל הארנונה בעיריית ת"א (ערר מס' 140004900), בה נקבע כי חדר קצין ביטחון של קופת חולים, זכאי אף הוא לפטור שבפק' הפיטורין. עפ"י קביעת הוועדה, מדובר בפעילות חיונית והכרחית לצורך מתן שירותים רפואיים טובים למבוטחי הקופה והיא מועילה לכלל ציבור מבוטחיה, הן בפן של ביטחון אישי בביקור במרפאות והן בכלל.
עוד נקבע בהחלטה כי בית מרקחת שמחזיקה קופת החולים, יסווג עפ"י סווג מרפאות ולא ע"פ סווג "משרדים שירותים ומסחר". הוועדה הוסיפה וקבעה כי גם אם קיים ניתוק פיזי בין המרפאה לבית המרקחת, אין בכך כדי לפגוע בטענת הסיווג, שכן מדובר בנכס המשמש לממכר תרופות לחברי הקופה.