חופשי זה לגמרי לבד?
על תקנות התכנון והבניה (עבודות ומבנים הפטורים מהיתר), התשע"ד -2014
מאת: עו"ד טל יצחק אזרואל ועו"ד שימי גולן
נפל דבר בישראל, החל מ-1 באוגוסט יכנסו לתוקפן תקנות התכנון והבניה (עבודות ומבנים הפטורים מהיתר), אשר פוטרות עבודות ושימושים ספציפיים מהיתר כדין.
אומנם רפורמה זו זכתה להיקרא "רפורמת הפרגולות", אך היא כוללת בנוסף מספר עבודות ושימושים נוספים המותרים להקמה ללא היתר, כגון: הקמת גדר וקיר תומך, מחסום חנייה, גגון, מחסן, וזאת בכפוף לסייגים הקבועים בתקנות.
אם עד היום נאלץ אדם אשר ביקש להקים סורגים בביתו, להיגרר לוועדה המקומית ולבקש היתר לעבודות אלו (כן כן, היה צריך), כעת ניתן בלחיצת כפתור, בלא ביקור במסדרונות העירייה, לבצע מספר עבודות ושימושים "קלים" ללא צורך בבקשה והמתנה מייגעת להיתר המיוחל.
מטרת התקנות היא להתמודד עם סבך הבירוקרטיה הסוריאליסטי שנוצר. בקשה להקמת מצללה בבית מגורים מתנהלת אצל פקידי העירייה כשם שמתנהלת בקשה להקמת בניין רב קומות.
משכך, חתם שר הפנים על תקנות אלו הבאות לפשט את הליכי התכנון והבניה ולהביא להתייעלות המערכת התכנונית.
יש לשים לב, כי בחלק מהעבודות נדרשת הודעה לרשות הרישוי תוך 45 יום ממועד ביצוע העבודות, בטופס ערוך כדין הנמצא בתוספת לתקנות.
בנוסף לכך, במקרים מסוימים, מעבר לחובת היידוע לעיל, נדרשים אישורים נוספים, כגון: אישור מהנדס (בהתקנת מערכת לייצור חשמל), אישור ממונה על הקרינה (בהצבת אנטנה למיתקן שידור קיים), אשר יש לצרפם לבקשה לעיל.
מי ששימח ליבו מתקנות אלו יותר מכל, יהיו בתי עסק הנאלצים לסגור את מקום הישיבה החיצוני בחומרים קלים בחלק מחודשי השנה.
למרות שמדובר במסלול "רישוי עצמי", יש לשים לב לתקנה 2(3) המחייבת את מגיש הבקשה לבדוק כי העבודות המבוקשות מתאימות לתכניות ולהנחיות המרחביות, שהוצאו מטעם הרשויות המקומיות.
בשלבים הבאים של החלת הרפורמה, כך לפי משרד הפנים, ינתן פטור מהליך ביורוקרטי מסורבל במקרה של עבודות דוגמת הוספת מרחב מוגן או סגירת מרפסות למבנים קיימים. נותר לחכות ולראות.
בכל מקרה משום שמדובר בתקנות חדשות, אנו ממליצים לפנות ולהתייעץ בכל מקרה של ספק. גם במקרים בהם על פניו לא נדרש היתר בהתאם לתקנות – חשוב להקפיד על מילוי תנאי התקנות כדי להשיג הליך יעיל, מהיר ונקי מתקלות.