צרור עצות להפחתת מחירי המים ושירותי הביוב
עו"ד עדי מוסקוביץ ועו"ד טל יצחק אזרואל
בשנים האחרונות חווה משק המים התייקרות דרמטית. נסיבות ההתייקרות משמשות מושא לדיון ציבורי נוקב. ברשימה זו לא נעסוק בסיבות להתייקרות תעריפי המים, אולם נציין כי לדעתנו רכיבים משמעותיים בהיטלי הפיתוח מושתים בכפל עם תעריף המים והדברים מתבררים כיום בבית המשפט.
עד שיופחתו מחירי המים ושירותי הביוב, ניתן לחסוך בעלויות המים בדרכים שונות ומגוונות:
מים שלא זורמים לביוב
לא כל כמות המים הנצרכת מגיעה למערכת הביוב. רשות המים הכירה בכך והיא מאפשרת קבלת פטור מאגרת הביוב (שברוב המקרים אינה שקופה בחיובי המים), ביחס לחלק העודף שמעל ל- 30% מכמות המים שאינם מוזרמים לביוב. צריכה משותפת גבוהה עשויה להצביע על אפשרות לקבלת פטור חלקי מאגרת ביוב. מודל פטור זה מאפשר לבצע "תכנוני מס" לגיטמיים וכדאי לבחון את כל החלופות.
קבלת הפטור מותנית בשורה של מגבלות. חוסר ערנות למגבלות אלה וניהול לקוי של התהליך עלולים לגרום נזק בהפחתת העלויות ואף להוביל להתייקרויות. בנוסף, רשות המים אינה מכירה במים שאינם זורמים לביוב במגזרים מסוימים (תעשיה בהקצאה), אם לדעתה מדובר בניצול לא יעיל של מים. לפיכך קבלת מים בהקצאה לתעשייה עלולה לגרום להפסד, במיוחד נוכח צמצום הפער בין תעריפי המים לתעשייה לתעריף הכללי היקר יותר.
"קנסות" בגין שפכים חריגים
תאגידי המים מוציאים לאחרונה דרישות כספיות ביחס לטיב ואיכות השפכים (שפכים אסורים ושפכים חורגים). התאגידים ורשות המים אינם מוסמכים להטיל "קנסות" בדרך של חיוב בגין שפכים אסורים או חורגים. לכן, הדרישה הינה "מחיר" שחייב לקיים את עיקרון העלות הקבוע בחוק תאגידי מים וביוב. לאחר מחקר משפטי ממושך הושגה לאחרונה פריצת דרך. עלה בידינו להראות כי דרך פעולת התאגידים בהשתת חיובים אלה סותרת את הוראות החוק ותכליתו. אנו מציעים לעכב תשלום של דרישות כספיות אלה עד לקבלת ייעוץ.
איחוד וביטול מדי מים
מדי מים מיותרים כרוכים בעלויות אחזקה מיותרות. כמו כן, ניתן להינות מהפחתה בתעריפים בגין צריכה גדולה במד מים בודד, כך שאיחוד מדי מים עשוי במקרים רבים להביא לחיסכון.
הקצאה בתעריף מוזל למגורים
אם במוסד או בעסק שלכם מתגוררים אנשים, שכתובתם הרשומה במשרד הפנים היא כתובת הרשות המקומית בה נמצא העסק או המוסד, ניתן לקבל הקצאת מים מוזלים לתעריף מגורים.
מד מים שלא נבדק ולא כויל
החוק מחייב את הרשות המקומית לבדוק ולכייל את מדי המים בתקופות של בין שנתיים לחמש שנים. להפרת חובה זו תוצאות משמעותיות במקרה של מחלוקת עם הרשות המקומית אודות היקפי צריכת המים, במיוחד אם המד הלא מכויל סולק מהנכס לפני בדיקתו.
גינון ציבורי
רשות המים מסרבת להעניק תעריף מופחת בגין גינון ציבורי לגופים ציבוריים. ועד ראשי האוניברסיטאות הגיש באמצעות עו"ד מוסקוביץ עתירה לבג"צ והיא עדין תלויה ועומדת.
היטלי הפקה בגין סילוק מים מהאקוויפר
לצורך עבודות בניה יש צורך לעיתים בהנמכת מי התהום, תהליך המכונה "השפלה". במקרים רבים ניתן להפחית את החיוב או לבטלו. מוצע לקבל ייעוץ לפני תחילת השאיבה ולאחר קבלת חוות דעת אודות איכות המים הנשאבים.
השתת היטלי פיתוח ואגרות ביוב על ידי רשות מקומית שלא הקימה תאגיד
בהתאם להנחיות היועץ המשפטי לממשלה ובעקבות הליך ייצוגי שהוביל משרדנו, אסור לרשות מקומית שהקימה תאגיד לגבות היטלי מים וביוב, על כל סוגיהם, זאת גם אם מדובר בחיובים שיצאו לפני הקמת התאגיד (יצוין כי בית המשפט המחוזי בהרכב, קבע כי חיובים שיצאו לפני הקמת התאגיד יגבו על-ידי העיריה, ההיפך מעמדת היועץ המשפטי לממשלה). לענין זה השלכות רבות על מחלוקות עם הרשות המקומית וניתן לעשות בכך שימוש רב כמנוף לחץ.
אגרות חיבור – החיוב בוטל
חיובים באגרות חיבור ראשון של נכס בוטלו. חלק מהרשויות עדין ממשיכות לגבות חיוב מסוג זה.
לדרוש חשבונית ולבדוק את התעריף
במקום בו פועל תאגיד התעריפים שקבעה העיריה בזמנו כוללים מע"מ. רשויות מקומיות רבות פועלות כחברות גביה, גובות את כספי התאגיד או שאינן מפיקות חשבונית מס למרות שהן מעבירות את הכסף לתאגיד (שאמור להפיק חשבונית בכל מקרה). קבלת חשבונית מאפשרת הזדכות בגין רכיב המע"מ ויש לדרוש אותה. כאשר החיוב מושת על-ידי התאגיד, יש לוודא כי על היטלי הפיתוח שנקבעו על-ידי העיריה לא הוסף מע"מ וכי התעריף זהה לזה שבחוק העזר (כלומר מבלי שהוסיפו עליו מע"מ).
לא להתנתק ממקורות
חברת מקורות אינה רק ספק אמין הנותן שירות טוב, אלא המים שהיא מספקת זולים יותר בדרך כלל, במיוחד כשמדובר בבתי חולים. מעבר לתאגיד עלול להיות כרוך בהתייקרות תעריפי המים וחשיפה להיטלי פיתוח.
סיכום
הראינו כי קיימים מסלולים רבים מגוונים וחלופיים לקבלת הנחה או פטור מחיובי מים וביוב. חיובי מים ביוב, בדומה לארנונה והיטלי פיתוח, אינם גזירה שלא ניתנת לביטול. לצרכני מים גדולים כדאי וחשוב לבדוק ולעקוב אחר השינויים ברגולציה ולתכן את מהלכיהם בהתאם.