בית המשפט המחוזי קבע שדירות מחיר למשתכן זכאיות לפטור של 50% מאגרות הבניה. מדובר בבשורה משמעותית שתוריד את הנטל הכלכלי על הקבלנים ותועיל למצוקת הדיור ולזוגות צעירים
מאת עורכי הדין טל יצחק אזרואל ועדי מוסקוביץ
אגרות בניה משולמות עבור פעולת הרישוי של הוועדות המקומיות לצורך מתן היתרי בניה. מדובר באגרה שעומדת בדרך כלל על כ- 35 ש"ח למ"ר ויזמים נדרשים לשלמה פעם נוספת מקום בו ההיתר פקע ונדרש הליך רישוי מחודש. בית המשפט המחוזי בירושלים הכריע לאחרונה בשאלה מרכזית הנוגעת לאגרות בניה אלה. במוקד פסק הדין עמדה השאלה האם קבלנים שזכו במכרזי "מחיר למשתכן" זכאים לפטור של 50% מאגרות הבנייה משום שמדובר בדירות לזוגות צעירים ועולים חדשים. חברת אופק-שלי בניה ופיתוח, שבנתה דירות במסגרת התוכנית הממשלתית, טענה כי היא זכאית להנחה זו. הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בבית שמש דחתה את דרישתה וסירבה להשיב את הכספים. המחלוקת הגיעה תחילה לפתחו של בית משפט השלום בירושלים, אשר דחה את תביעת החברה בקובעו כי הפטור נועד רק לזוגות צעירים ועולים חדשים וכי בין זכאי מחיר למשתכן יש כאלה שאינם עונים להגדרה זו.
בערעור שהוגש לבית המשפט המחוזי התקבלה עמדת היזם. השופט אלכסנדר רון קבע כי חברת הבנייה אכן זכאית לפטור דבר שהוביל להחזר מחצית האגרות. הוא עמד על כך שתכנית "מחיר למשתכן" נועדה במהותה לסייע לזוגות צעירים ולמשפרי דיור, ממש כפי שמגדירה זאת תקנה 1.00.19 לתקנות התכנון והבנייה, המעניקה פטור חלקי מאגרות לבנייה ביוזמה ממשלתית למטרות דיור. השופט התבסס גם על פסיקה קודמת של בית המשפט העליון בנושא דומה, והדגיש את הצורך לפרש את התקנה על פי תכליתה האמיתית. טענות העירייה, כי מדובר בשיפור בדיעבד של תנאי המכרז או שיש תחולה לשיהוי והתיישנות, נדחו על ידי בית המשפט. נדחתה גם הטענה שאין מדובר בפרויקט שהוא יוזמה של המדינה. בית המשפט מתח ביקורת על עמדת מנהל התכנון – עמדה שכלל לא נתבקשה – תוך שהוא קובע כי זה האחרון התנגד להחזר האגרות באופן מלאכותי וחסר ביסוס ממשי.
לדעתנו, למרות שצפויה בקשת רשות ערעור על פסק הדין, מומלץ לקבלנים ויזמים שזכו במכרזי "מחיר למשתכן" להגיש כבר עתה תביעות להשבת מחצית האגרות. הגשת תביעה מוקדמת תמנע טענות עתידיות של התיישנות או שיהוי מצד הרשויות, בפרט לאור העובדה שההליכים בבית המשפט העליון – שכידוע פועל בהרכב חסר – עלולים להימשך תקופה ממושכת, לעיתים אף שנתיים ויותר.
פסק הדין מהווה תקדים משמעותי שעשוי להביא לחיסכון ניכר בעלויות לקבלנים ולרוכשי דירות, ובכך להוזיל את מחירי הדיור. אנו סבורים שיש לפעול ליישומו המהיר והאפקטיבי של פסק הדין . טוב יעשה השלטון המקומי אם יבחר שלא לעכב את יישומו של פסק דין חשוב זה.