אנו מתכבדים להציג בפניכם את הניוזלטר של משרדנו לחודש מרץ 2024.
בניוזלטר החודש תמצאו מאמר המסביר באופן כללי על פיצויים בגין ירידת ערך מקרקעין והפקעות, הנובעים מתוכניות המטרו.
חשוב להדגיש כי תביעות על ירידת ערך בשל התוכניות שאושרו עד כה, ניתן להגיש רק עד ליום 10.2.2025. כמו כן בימים אלה נשלח הגל הראשון של הודעות על הפקעות מקרקעין לצורך ביצוע הפרוייקט שגם בגינן יש הליכים לפיצויים. מדובר בשני סוגי פיצויים, שחלים עליהם הליכים שונים, הגם שבמקרים רבים מדובר באותם מקרקעין.
לא כל בעלי המקרקעין שנפגעו עקב ירידת הערך, יקבלו הודעות הפקעה, וחלקם יקבלו הודעות על ההפקעה לאחר שיחלוף המועד להגיש תביעות על ירידת ערך. כמו כן בעלי קרקעות בקרקעות הגובלות בתוכנית שייתכן שנפגעו עקב התוכנית, לא יקבלו כל הודעה.
בנסיבות אלה יש מקום לבדוק האם יש מקום לפתוח בהליכים לתביעה לירידת ערך.
להלן קישור לרשימת הרשויות בהן חלות התוכניות שאושרו עד כה: לקישור לרשימה לחץ כאן
ככל שמצאתם שאתם בעלים או חוכרים לדורות של קרקעות ברשויות הרלוונטיות, אתם מוזמנים לפנות אלינו עם פרטי הגוש והחלקה כדי שנבדוק האם המקרקעין שלכם נמצאים בשטח התוכנית או גובלים בה. הבדיקה תעשה ללא תשלום וללא התחייבות מצדכם.
כתמיד, אנו מצרפים גם עדכון פסיקה.
קישורים שימושיים
דף הבית
ניוזלטר לחודש פברואר 2023
פיצוי בגין ירידת ערך מקרקעין והפקעות בשל תוכנית המטרו
מאת עו"ד סלעית קולר
משרד מוסקוביץ, אזרואל- עורכי דין
התוכנית להקמת ובניית רכבת תחתית (להלן "המטרו") היא תוכנית המוגדרת כתוכנית לבניית "תשתית לאומית". החזון של התוכנית היא שיפור איכות החיים בישראל, באמצעות בניית מערכת הסעת המונים יעילה מתחת לפני האדמה, שתקשר בין כל הערים במרכז באזור גוש דן. לצד חזון זה, תהליך ההקמה והבניה כרוך בפגיעה קשה בזכויות קנייניות (מקרקעין) של עשרות אלפי בעלי קרקעות בתחום התוכנית, פגיעה שלא בהכרח יתקבל פיצוי בגינה, ואם יתקבל – שוויו יכול להיות נמוך מערך הפגיעה עצמה.
בתוכניות מסוג זה, הכרוכות בפגיעה במקרקעין, ישנם הליכים להגשת תביעות לפיצויים. ההליך המשפטי להגשת תביעת פיצויים הוא הליך דו-שלבי: בשלב ראשון, ניתן לתבוע על ירידת ערך המקרקעין, תביעה המתיישנת בתוך 3 שנים ממועד אישור התוכנית הפוגעת (כפי שיוסבר להלן), ואילו את הפיצוי בגין ההפקעה ניתן לדרוש 7 שנים לאחר ביצוע ההפקעה בפועל.
תמצית פסקי דין חודש מרץ 2024
ע"א 6775/21 מועצה אזורית עמק הירדן נ' בית עולי רגל טבחה (10.3.24)
בית המשפט העליון (כב' השופטים ד' מינץ, ג' כנפי-שטייניץ, י' כשר) החיל את הלכת ההשתחררות על הסכם פשרה שנחתם בין הצדדים בעניין אופן גביית תשלומי ארנונה עד חתימת הסכם קבוע בין הצדדים, בו יוכרע אופן סיווג הנכס. זאת, כאשר לאחר 9 שנים לא נחתם – ואף לא צפוי להיחתם בקרוב – הסכם כאמור.
בנסיבות העניין, בית המשפט לא הכריע בשאלת חוקיות החיוב הרטרואקטיבי של הפרשי הארנונה (בין סכום הפשרה לסכום המלא הנטען על ידי הרשות המקומית) – והחזיר אותה לקיום משא ומתן בין הצדדים, לאחריו תוכל להיות מוגשת תובענה נפרדת.
כמו כן, אישר בית המשפט העליון את קביעת הערכאה קמא להאריך את המועד להגשת הליכי השגה וערר תוך דחיית הטענה כי המדובר בחיובי ארנונה חלוטים.
צרו עימנו קשר
מנורת המאור 2 תל-אביב, 6744830
טלפון :03-6326000
פקס : 077-5558582
דוא"ל : office@ma-lw.co.il
להסרה מהניוזלטר
מעוניין להסיר הרשמה מניוזלטר זה? office@ma-lw.co.il
חוות דעת משפטית
האמור מהווה סקירה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי.
לפרטים נוספים: לחץ כאן
כל הזכויות שמורות 2013 © מוסקוביץ, אזרואל – משרד עורכי דין