- בהתאם להלכת בר החדשה (ע"א 16542-02-12 הוועדה המקומית לתכנון ובניה נס ציונה נ' בר ואח', ע"א 8762-04-12 הוועדה המקומית לתכנון ובניה פ"ת נ' איבון ואח'), נקבע כי הפטור לפי סעיף 19(ג)(1) לתוספת השלישית יינתן פעם אחת לחלקה, כמו כן נקבע כי כאשר מתקיימים יתר תנאי הפטור, לכאורה יש זכאות לפטור עד לשטח של 140 מ"ר, גם אם שטח הדירה חסר מטרים אחדים בלבד מגבול הפטור (ערר (מרכז) 8130/10 מרדכי שריקי נ' ועדה מקומית לתו"ב כפר סבא).
- הפטור לפי סעיף 19(ב)(4) לתוספת השלישית חל רק במקרה בו התמורה עבור מכר המקרקעין משמשת למטרות המנויות בסעיף. במקרה בו לא היה מימוש בדרך של מכר, אלא בדרך של קבלת היתר בניה, אין מדובר בתמורה בעד המקרקעין, ועל כן הפטור איננו חל (ערר (מרכז) 8045/12 הכנסיה האוונגלית אפיסקופלית בירושלים ובמזרח התיכון נ' הוועדה המקומית לתכנון ובניה רמלה).
- בנוגע לבקשה לאישור תובענה ייצוגית, שעניינה סיווגן של מכבסות בתחומי העיר תל אביב – יפו, לצורך חיובן בארנונה, בטענה כי הסיווג "בניינים שאינם משמשים למגורים לרבות משרדים שירותים ומסחר", אינו הולם את אופי העבודה במכבסות, המתאים יותר לסיווג "בתי מלאכה", נקבע כי בירור הסוגיה על דרך של תובענה ייצוגית אינה הדרך היעילה וההוגנת להכרעה בה, אלא יש לילך בדרך הקבועה בחוק הערר (תצ (ת"א) 11994-02-12 אלון אבנר נ' עיריית תל אביב).
- לא נמצא מקום להתערב בקביעה לפיה יש לסווג את הנכס, שבו פועל הסניף הירושלמי של "תיכון תל אביב", כ"בית ספר ציבורי" ולא כ"משרדים, שירותים ומסחר" (ברמ 7813/13 מנהל הארנונה – עיריית ירושלים נ' תיכון תל אביב).
- נדחתה עתירה שעניינה בחיוב העותרות באגרת ביוב בהתאם לכמות המים הנצרכת על ידן ולא בכמות המים המוזרמת על ידן למערכת הביוב, תוך שנפסק כי שיטת חיוב זו היא המקובלת. הרשות רשאית, אך לא חייבת, להפחית את אגרת הביוב ובמסגרת זו רשאית היא לשקול את השלכות ההפחתה על תקציבה וכן את טיב השפכים (עת"מ 20863-07-13 עוף טוב (שאן) בע"מ ואח' נ' המועצה האיזורית עמק המעיינות).
- נפסק כי מן הראוי שתובע ייצוגי וב"כ ייצוגי יתוגמלו באופן הולם על מנת לעודד הגשת תובענות ראויות גם בעתיד. תובענה שמביאה להפסקת גביה שלא כדין ולאכיפת החוק, היא תובענה כזו (תצ (מרכז) 57090-04-13 יובל פרייד נ' מועצה מקומית כוכב יאיר – צור יגאל).
- בית המשפט נעתר לבקשה להארכת מועד להגשת ערעור מנהלי על החלטת ועדת ערר לענייני ארנונה בקובעו כי בנסיבות בהן הוגשה הבקשה לפני שחלף המועד להגשת הערעור, כשהפגיעה בעקרון הציפייה וההסתמכות של הצד שכנגד בנוגע לסופיות הדיון, הינה פחותה וספק אם קיימת, ומנגד מדובר במבקש שהינו חסר אמצעים, נתמך סעד, אשר נעזר בעבר בייעוץ משפטי שקיבל ללא תמורה, הרי שיש לאפשר למבקש את יומו בבית המשפט כאשר הארכה המבוקשת נועדה לאפשר לו השגת יעוץ משפטי ומתן הארכה לא יסב נזק למשיבה (עתמ (נצ') 15136-12-13 משה אלון נ' מנהל הארנונה בעיריית צפת).
- בין היתר נפסק כי העירייה אינה חייבת לבחור מלכתחילה רק בדרך פעולה אחת (אזרחית או מנהלית) כנגד חייב. בנסיבות בהן העירייה אינה שוקטת על שמריה ומנסה לגבות את חובות הארנונה מהאזרח באמצעים שונים לאורך השנים, לא ניתן לקבוע כי היא ויתרה על החוב, אין מקום לבחון אם פעולות אלה "רציניות" די הצורך כדי להביא למסקנה כי העירייה אכן התכוונה לגבות את החוב, ואין לומר כי חל שיהוי או התיישנות בגביית החובות (עת"מ 12677-02-12 חרוב ואח' נ' עיריית תל אביב).
- האיזון שנקבע באופן חד משמעי וברור בפסיקה לגבי פטור באזורי שיקום נכון הן לפטור לפי סעיף 19(ב)(1) (מכח הכרזת ממשלה) והן לפטור לפי סעיף 19(ב)(3) (מכח חוק השיקום) באופן שגם הוא יחול רק על הרחבת דירה קיימת (ערר (י-ם) 8/13 אלון דיסקין נ' הועדה המקומית לתכנון ולבניה מחוז ירושלים).
- משמעות המונח "מקרקעין" בתוספת השלישית לחוק התכנון והבניה זהה למשמעותו בחוק המקרקעין, כלומר הן קרקע והן המחובר עליה (ערר (חי') 8036/11 אינג' בר יהודה בע"מ נ' הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה שומרון).
- בית המשפט חזר בו מהחלטתו לאשר תובענה כייצוגית בעניין טענה לחריגה מחוקי ההקפאה, תוך שהוא קובע כי בניגוד לטענת התובעת, בצו 2005 לא ניתן פטור לשטח הצמוד אלא מדובר היה על חיוב בסיווג של המבנה, כאשר בפועל המועצה חייבה לפי סיווג קרקע תפוסה. כמו כן נקבע כי לא הוכח כי השינוי בצו 2006 הביא להעלאה שלא כדין בחיובי הארנונה שהושתו על התובעת כמו גם על יתר חברי הקבוצה (נהפוך הוא, מבחינה חוקית, מדובר היה בהפחתה שנעשתה שלא כדין) ועל כן נקבע כי אין מנוס מדחיית התביעה (תמ (חי') 15550-03-09 אייץ' אנד או אופנה בע"מ נ' מועצה איזורית מטה אשר).
- בית המשפט הורה לעיריית חיפה לבחון את חוק העזר לחיפה (שמירת הסדר והניקיון), להתאימו ולתקנו. נפסק, כי הטלת חובת הפינוי העצמי של הפסולת שהוטלה על העותרת אינה חורגת מהוראות חוק העזר. עם זאת, חוק העזר ואמות המידה שנקבעו על פיו לוקים בחסר ואינם כוללים הבחנה נדרשת בין פסולת בסיסית שתפונה במסגרת השירותים הבסיסיים שמעניקה העירייה, לבין פסולת חריגה לגביה ניתן להטיל חובת פינוי עצמי או תשלום אגרה חלף הפינוי. כל עוד לא ישונה הדבר, לא תוכל העיריה לדרוש מהעותרת תשלום אגרת פינוי או פינוי עצמי (עתמ (חי') 29255-03-13 מלונות דן בע"מ נ' עיריית חיפה).
- טענת התיישנות מכוונת נגד זכות התביעה ולא נגד הזכות שאת מימושה תובעים. בהעדר הוראה מפורשת אחרת בדין או בהחלטה שיפוטית, רשאי בעל דין שהוא חייב בחוב "חדש", לטעון לקיזוז כנגד חוב חלוט של הנושה שהתיישן, בהיות טענת ההתיישנות טענה הגנה דיונית לעומת זכות הקיזוז שהיא זכות מהותית. חוב הארנונה של המערער הוא חוב חלוט – חוב קיים שלא נפרע. אפילו נאמר שמדובר בחיובים כספיים שלא מתוך אותה עסקה, הרי שמדובר ב"חיובים קצובים" – הן חוב הארנונה כחוב חלוט והן חוב ההוצאות. אין בפסה"ד המינהלי, שאסר נקיטת הליכי גבייה מינהליים – אקטיביים, כדי לשלול אפשרות של גבייה פסיבית, בהתאם להנחיית היועץ המשפטי לממשלה בנוגע להפעלת הליכי גבייה מינהליים לפי פקודת המסים (גבייה) (רעא (חי') 40073-07-13 חוסין עזאם נ' עיריית קרית אתא).