אנו מתכבדים להמציא לכם את הניוזלטר של משרדנו לחודש ינואר 2024,
בתקופה קשה זו יש מקום להיערך לבניה וצמיחה המהווים את עמוד התווך של קיומנו.
בחרנו בעדכון הלקוחות לצרף שני מאמרים העוסקים בסוגיות ליבה של היטלי השבחה: האחד נוגע להיטל השבחה על תוכניות חלופיות לתמ"א 38, היינו תוכניות המקנות זכויות החופפות באופן מלא או חלקי את הזכויות מכוח התמ"א. המאמר השני עוסק בניסיון לגבות היטל השבחה בגין שימוש חורג, בדיעבד וביוזמת הוועדה המקומית, כלומר שלא עקב בקשה להיתר.
כמו תמיד מצורף עדכון פסיקה.
נבקש להזכיר כי בימים אלה הנכם מקבלים את חיובי הארנונה לשנת 2024. המועדים לחלוק על החיוב נעים בין 45 ימים ל- 90 ימים. הנכם מוזמנים להעביר אלינו את החיובים לבדיקה ראשונית וללא כל התחייבות מצדכם בשלב זה.
קישורים שימושיים
דף הבית
ניוזלטר לחודש דצמבר 2023
בית המשפט המחוזי עושה סדר בנושא היטל השבחה הנוגע לתוכניות חלופיות לתמ"א 38
בית המשפט המחוזי: פטור מהיטל השבחה לתכנית חלופית לתמ"א 38 אינו חל במכר; זכויות מכוח תכנית רובע 3 הן "זכויות מוקנות" החייבות בהיטל השבחה בנסיבות המקרה הנדון; ובנסיבות המתאימות, ניתן להתחשב בפוטנציאל התכנוני הנובע מעליית השווי בשל תחולת תמ"א 38 בעת קביעת שווי מצב קודם, בכפוף לבחינה שמאית.
מאת עו"ד עידן שרון
ממשרד מוסקוביץ, אזרואל – עורכי-דין
במהלך השנים האחרונות חלה תנופת בנייה אדירה בתחום ההתחדשות העירונית במטרה לעמוד בביקוש הגובר לדירות מגורים בשוק הדיור בישראל. אולם, כדי לעמוד במטרה זו, נערכו תיקוני חקיקה שנועדו להקל על ייזום וביצוע פרויקטים להתחדשות מבנים קיימים, אם בדרך של חיזוק ותוספת בניה (תמ"א 38/1), הריסה ובניה מחדש (תמ"א 38/2) או (בינוי) פינוי-בינוי בכפוף להכנה, קידום ואישור תכנית מפורטת מתאימה.
במרוצת השנים הוחלט על סיום תוקפה של תמ"א 38, ובמקומה הרשויות המקומיות יקדמו תוכניות מפורטות לפי סעיף 23 לתמ"א 38 במסגרת הליכי התכנון המקובלים, באופן אשר ישקפו, בין היתר, את המדיניות התכנונית העירונית הפרטיקולרית לכל שכונה או רובע.
בית המשפט המחוזי: אין לאשר שימוש חורג בדיעבד כדי לגבות היטל השבחה
נפסק כי הדרך הנכונה היא להגיש כתב אישום ולגבות את ההיטל במסגרת ההליך הפלילי
מאת עו"ד טל יצחק אזרואל ועו"ד עדי מוסקוביץ
שימוש חורג מתכנית או מהיתר הבניה מחייב קבלת היתר לשימוש חורג. במקרה שהשימוש החורג מההיתר תואם את המותר בתכנית לא יחול היטל השבחה (בר"מ 2283-18), אולם במקרה שהשימוש החורג סוטה מהתכנית החלה על המקרקעין, קמה חבות עקרונית בהיטל השבחה, אם השימוש החורג מבטא עליית שווי בערך המקרקעין לפרק הזמן בו אושר השימוש החורג.
אלא שבחיי המעשה בעלים של מקרקעין, שוכרים, ברי רשות ואפילו פולשים – מבצעים לעיתים קרובות שימושים חורגים מתכנית מבלי לקבל היתר מהוועדה המקומית או המרחבית. פעמים רבות השימוש החורג מהווה עליית שווי המצדיקה להשית חיוב בהיטל השבחה בשיעורים גבוהים. ואולם, לפי לשון החוק לא ניתן להשית חיוב בהיטל השבחה אם לא ניתן קודם לכן היתר לשימוש חורג על-ידי הוועדה המקומית. במילים אחרות, בהעדר היתר בניה "החוטא יוצא נשכר" ולא ניתן להשית עליו חיוב בהיטל השבחה במסלול הרגיל.
תמצית פסקי דין ינואר 2024
עע"מ 6076/22 עיריית חיפה נ' חברת תשתיות נפט ואנרגיה בע"מ (14.1.24)
בית המשפט העליון (כב' השופטת ד' ברק-ארז, בהסכמת כב' השופטות י' וילנר ו-ר' רונן) דן בשאלת חוקיות חיוב רטרואקטיבי בנסיבות הייחודיות של המקרה. בית המשפט קבע כי אכן "נקודת המוצא לדיון היא עמדה שלילית וחשדנית כנגד חיוב רטרואקטיבי", אולם הפגיעה בהסתמכות של המחזיק נחלשת כאשר הנכס לא חויב כלל בארנונה. לאור חובת ההגינות (המופחתת) של הפרט וחלוקת האשם התורם בין הצדדים קבע בית המשפט כי יש להתיר חיוב רטרואקטיבי של 3 שנים, בלבד.
צרו עימנו קשר
מנורת המאור 2 תל-אביב, 6744830
טלפון :03-6326000
פקס : 077-5558582
דוא"ל : office@ma-lw.co.il
להסרה מהניוזלטר
מעוניין להסיר הרשמה מניוזלטר זה? office@ma-lw.co.il
חוות דעת משפטית
האמור מהווה סקירה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי.
לפרטים נוספים: לחץ כאן
כל הזכויות שמורות 2013 © מוסקוביץ, אזרואל – משרד עורכי דין